De Vlietlanden

In het volgebouwde westen van Nederland ligt nog een echt Hollands polderlandschap. Het is Midden-Delfland, een groen en agrarisch gebied dat zich (grofweg) uitstrekt van Den Haag tot Rotterdam en van Delft tot Vlaardingen en Schiedam. Bestaande uit verschillende polders zoals de Woudsepolder, de Broekpolder, de Alkeetbuitenpolder en de Holiƫrhoekse en Zouteveense Polder.

Dit gebied, dat ook wel het "Kleine Groene Hart" wordt genoemd, is van groot belang voor mens, dier en plant: natuurliefhebbers, watersporters, fietsers en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen en genieten van rust, ruimte en groen.

In de talloze boerenslootjes kwaken in het voorjaar en 's zomers de kikkers volop tussen de beschermde zwanebloem, terwijl de kieviten, grutto's, leeuweriken en tureluurs kwetterend hun rondjes door de lucht maken. Oude boerenhoeves met fraaie boerenerven, (oude) eendenkooien, smalle polderweggetjes met karakteristieke knotwilgen en weelderig bloeiend fluitenkruid, koeien en schapen in de weilanden. De geur van gier, mals gras en hooi. En de boer die op het land of op het erf aan het werk is.

Het is een gebied waar het lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan. 

Dorpen als Schipluiden, Maasland en het kerkdorp 't Woudt met een beschermd dorpsgezicht passen heel goed in dit rustieke poldergebied.

Behalve de vele weilanden is er ook veel water in het gebied, zoals de Vlaardinger Vaart, de Gaag en de Vlieten. En met de Vlieten komen we bij een belangrijk onderdeel van Midden-Delfland: het natuurgebied De Vlietlanden, in eigendom bij en onder beheer van Vereniging Natuurmonumenten.

Dit unieke natuurgebied bestaat uit hooi- en rietland en is het hele jaar door een pleisterplaats voor vele soorten vogels, terwijl er ook een aantal zeldzame planten groeit en bloeit, zoals de breedbladige orchis en de echte koekoeksbloem.

Het natuurgebied is alleen vanaf het water te bereiken en te bekijken, dus is het een ideale bestemming voor een kano- of roeiboottocht en natuurlijk voor een tocht met de Vlaardingse Fluisterboot.
 

 

Deze website gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren. Bij gebruik van deze site gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.